Fransk rabarbermarmelad

Publicerat: 22 juli, 2015 i Safta sylta, Sött är gott och frukt
Etiketter:, ,

Jag fick en knippe rabarber levererad från södra Lappland. Jag ville gärna göra något bestående, så varför inte lite god fransk marmelad. Jo, så klart! Jag gjorde ca en tredjedel av receptet och fick två små burkar.

DSC_9613

Du behöver
Portioner: 1 sats
1 kg späd rabarber
1 kg strösocker
30 g smör

Gör så här

1. Skölj rabarberstjälkarna noga och skär dem i tunna bitar. Blanda med socker i en bunke och låt det dra över natten.

2. Slå upp den saft som bildats i en kastrull, och koka ihop den på hög värme utan lock tills cirka hälften kvarstår. Passa den under tiden så att sockret inte bränns och lagen blir som kola. Lägg sedan i rabarbern, koka kraftigt under omrörning. Rör ner smöret när marmeladen kokar som mest.

3. Sänk värmen och låt marmeladen koka sakta i 30-45 minuter. Prova om den har rätt konsistens genom att låta lite marmelad svalna på ett fat.

4. Slå upp marmeladen på väl rengjorda glasburkar, förslut. Låt smaken mogna i ett dygn.

Receptet kommer från Ica.

DSC_9603

Lämna en kommentar