Fördelen med att tillaga mat i ugn är att den lagar sig själv. Nackdelen är att jag får så mycket os i hemmet som jag vaknar och känner lukten av mitt i natten. Nåväl, här är en alternativ variant på carnitas som jag verkligen gillar.
Du behöver
2 kg
fläskkarré- i skivor
25 g smör
2 msk rapsolja
2 apelsiner
1,5 dl lime- pressad
1 dl soja- ljus
2 flaskor mexikansk öl
Kryddblandning
1 dl farinsocker (alternativ kan man använda coca cola original)
3 msk oregano
3 msk paprikapulver
2,5 msk chilipulver
1 msk paprikapulver- rökt
2 tsk kanel- mald
4 tsk salt
Gör så här
- Kryddblandning: Blanda de torra kryddorna.
- Massera in kryddblandningen i köttet. Låt marinera i rumstemperatur ca 1 timme.
- Sätt ugnen på 225°. Bryn köttet i omgångar i smör och olja i het panna tills det fått fin färg. Lägg köttet i en långpanna.
- Skölj den ena apelsinen noga i ljummet vatten och riv skalet. Halvera båda apelsinerna och pressa ut 4 dl apelsinsaft. Blanda apelsinsaft och -skal, limesaft, soja och cola och häll över köttet.
- Tillaga köttet mitt i ugnen ca 1 1/2 timme, tills det är mört och skyn nästan kokat bort. Vänd köttskivorna några gånger under tiden.
- Dra isär köttet med gafflar och blanda med sky. Blir det mycket sky över kan den kokas ihop och blandas med köttet.
- Servera med sallad, nachochips och en klick crème fraiche.
Receptet är inspirerat av det här från Allt om mat.